Activiteiten

Op 23 mei 2006 werd bij de gemeente Midden-Drenthe een brief bezorgd van Laurà Gerards, inmiddels voorzitter van stichting De school van Bovensmilde. Haar brief bevatte het verzoek of het gemeentebestuur kon helpen ‘een gezicht en erkenning te geven aan de plek waar ooit onze lagere school had gestaan’. Haar persoonlijke verzoek is overgenomen door de stichting en is vandaag de dag een van de belangrijkste doelen.

Het bleef lang stil uit gemeentelijke hoek. Na herhaaldelijke pogingen om in contact te komen, kwam er in 2007 een tegenverzoek. De gemeente vroeg of ‘Laurà en de anderen’ eerst zelf draagvlak wilden creëren in het dorp, voordat zij zich over de kwestie zou buigen. De materie lag ‘te gevoelig’ om er als gemeente zelf direct mee aan de slag te gaan, zo was B&W gebleken uit diverse signalen.

Als voormalig slachtoffers vonden we dat een teleurstellende uitkomst. En een pijnlijke ontdekking dat we niet de enigen zijn die rond de gijzeling nog last hebben van ‘kramp’. Sinds 2007 werken we onafgebroken, en gelukkig steeds meer geruggesteund door allerlei instituties waaronder de gemeente, aan de realisatie van een speel- en ontmoetingsplek op de plek waar onze school stond.

Wij vinden het belangrijk om samen te herinneren, omdat respect en rituelen alle betrokkenen helpen bij de erkenning, verwerking en aanvaarding van wat er in 1977 is gebeurd.

Andere activiteiten van de stichting zijn:

  • actief onderhouden van een eigen website en een digitale ontmoetingsplek voor direct betrokkenen en overige geïnteresseerden
  • organiseren van een jaarlijkse herdenking op 23 mei
  • lotgenotengroep voor oud-leerlingen, ouders en oud-leerkrachten
  • samenstellen van een boek met ‘de verhalen van de kinderen’
  • verzamelen van zoveel mogelijk beeld- en geluidsmaterialen over de gijzeling in een eigen mediatheek